Wat een prachtig en open verhaal van Danie Bles over haar gestrande mode avontuur. Je ziet wat openhartigheid doet. Het is heel moedig dat ze zich kwetsbaar opstelt, hoe pijnlijk ook. Door vrijuit te spreken wordt verwerking versneld. Ze heeft aanspraak gemaakt op haar netwerk van vrienden en familie. Héél gezond Danie, complimenten voor deze moed en eerlijkheid. Terwijl ik dit schrijf zie ik dat mode en moed dezelfde letters bevatten.
'Alsof ik naakt door de modder moest rennen' – de tegenslag van mode-ondernemer Danie Bles https://t.co/lbPi9gEbGh pic.twitter.com/XY0oooaLP2
— FD Nieuws (@FD_Nieuws) 9 september 2018
Van het begin af aan speelt Bles open kaart. Zij heeft veel steun gehad van de media, dan moet zij daar nu ook verantwoording afleggen, vindt ze. Dus verschijnt ze in een programma van RTL4 om te vertellen over het faillissement. En ook werkt Bles mee aan de Comebacklijn, een initiatief waarmee de Kamer van Koophandel gestrande ondernemers probeert te helpen.
De gevolgen zijn tweeledig. Van de ene kant wordt Bles nagewezen op straat en voelt zij zich besmeurd door de mensen die in winkels achter haar rug smiespelen. Maar anderzijds creëert ze ruimte met haar ontboezeming.
‘Het faillissement was geen geheim’, zegt Bles. ‘Zowel met mijn vrienden als met mijn medewerkers kon ik daar vrijuit over spreken. Dat heeft de verwerking zeker versneld. Natuurlijk was het een verschrikkelijke tijd, maar toch had ik die niet willen missen.’
Het gevoel van falen na een faillisement kan enorm drukkend zijn. Het kan voelen als een vernedering, een nederlaag. Het oordeel van de omgeving kan medogenloos en snoeihard zijn. Of ze de boodschappen wel kan betalen? Een faillisement kan een optelsom zijn van verkeerde beslissingen of veranderende of onvoorziene omstandigheden. Het is bewonderenswaardig hoe Danie het niet ziet als persoonlijk falen. Door het te delen komt er juist ruimte tussen een gevoel van falen en iemands zelfbeeld. Het lijkt heel dubbel; door heel persoonlijk te worden in de media en in de omgeving, maakt ze het juist weer niet persoonlijk. Daardoor wordt het licht en draagbaar.
Lees het hele artikel op FD.