Vandaag verscheen er weer een bericht over zelfmoord in de media. We leven in een wereld waar alles draait om succes. De druk wordt steeds hoger en falen is geen optie. Op scholen begint die druk al in groep 2(!) met cito-toetsen. Op YouTube zie je de ene succesvolle YouTuber na de andere, en jij bent dat niet. Je hebt nog een heel leven voor je en je hebt nog alle kansen, dus die moet je grijpen toch? Maar ondertussen zie je ouders scheiden, leraren overspannen worden en leeftijdsgenoten zelfmoord plegen. Wat is dan de realiteit van jouw toekomstperspectief?
Er achter komen wat je zelf graag wil in het leven is de grootste uitdaging. En dat krijgen de tweede. Als dat niet lukt, omdat het gewoon niet makkelijk is, krijg je het gevoel dat je de enige bent. Want over falen en mislukken praten we niet toch? Het onvermogen om over mislukking, gevoel van falen te praten zorgt dat het nog zwaarder en nog persoonlijker wordt. Het blijft dan als het ware aan je plakken. Als dingen in je leven om je heen wegvallen, betekent het echter nog niet dat jij niet de moeite waard bent. Dingen kunnen onderscheiden, niet persoonlijk maken begint met onder ogen zien. Iets verliezen betekent niet dat jij een loser bent. Er over schrijven, er over praten, het delen met iemand die kan luisteren kan dingen weer in het juiste perpectief zetten. Bagatelliseer het niet; het is ook allemaal retezwaar.
Als zelfmoord het eindstation van schaamte is, is isolatie het tussenstation.
DPG Media Privacy Gate
No Description
In dit artikel lees ik: “Er zijn aanwijzingen waaraan je kan merken dat iemand mogelijk denkt aan zelfdoding. “Mensen die hierover denken tasten soms af of ze voor gek worden gehouden of worden uitgelachen als ze iets vertellen over suïcide.” – Schaamte.
DPG Media Privacy Gate
No Description
In dit artikel lees ik: “Ook sociale factoren spelen een rol: er is een grotere kans op zelfdoding als iemand in armoede leeft, eenzaam is of een trauma heeft.” Factoren die volgens Coenen juist zorgen voor een minder groot risico, zijn een goede relatie, een goed zelfbeeld, iemand die open is en makkelijk over zijn of haar gevoelens praat. “Cultureel gezien zijn er ook verschillen. Iemand die goed is geïntegreerd in deze maatschappij, zal het ook minder gauw doen.”
Volgens Pauwels leven mensen met zelfmoordneigingen in een soort trechter. “Ze denken heel ‘vernauwd’, ze denken bij bijna alles ‘jullie zijn beter af zonder mij’. Veel mensen die met suïcidale gedachten rondlopen, durven er niet over te praten.